-

Skjutning: Malmö, fredag 19 augusti 2022

Gatuvy, brottsplats
Inomhus Skjutning med personskador Dödsskjutning
En man död och en kvinna allvarligt skadad efter skottlossning på köpcentret Emporia i Malmö. Vittnesuppgifter talar om att ett 20-tal skott avlossades vid händelsen.
Bilden visar skjutningens ungefärliga plats (Emporia, Malmö), baserat på vad som hittills är känt om händelsen.

Uppdateringar

Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-10-17 08:25
Den 19 augusti förra året skedde en skottlossning på köpcentret Emporia i Malmö. Åklagare har nu väckt åtal mot sju personer för delaktighet i mordet. I ärendet är en 16-årig pojke sedan tidigare dömd till sluten ungdomsvård för bl.a. mord. De åtalade misstänks ha förmått pojken att utföra mordet, försett honom med bl.a. vapen och ammunition samt sett till att han haft tillgång till olika bostäder i Malmö under tiden före mordet. I samband med mordet skottskadades en kvinna och flera personer utsattes för livsfara eller fara för svår kroppsskada. – Utredningen visar att mordet planlagts under en längre tid och att flera personer varit delaktiga på olika sätt i brottet. Mordet har varit en ren avrättning och det sätt på vilket mordet genomförts har utsatt flera personer för livsfara, säger senior åklagare Michelle Stein. Av de sju personerna som nu åtalas är fem män och två kvinnor. Två av männen åtalas för anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord och framkallande av fara för annan. Tre av männen åtalas för medhjälp till mord, vållande till kroppsskada, grovt brott och framkallande av fara för annan. En av dessa män åtalas även för grovt skyddande av brottsling. De två kvinnorna åtalas för medhjälp till mord. Åtal har också väckts mot tre av personerna för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grovt narkotikabrott. Två av dem åtalas även för grova vapenbrott. – De två kvinnorna som åtalas för grovt vapenbrott greps när de försökte städa undan saker förknippade med skytten från en av bostäderna han befunnit sig i tiden före mordet, säger senior åklagare Mårten Alvinsson. När skytten greps framkom uppgifter som tydde på att han var på väg till en adress i Malmö, som polisen satte under bevakning. Till adressen kom efter en stund de två kvinnorna i en bil som de började lasta med väskor och kassar från ett närliggande hus. Polisen ingrep och hittade drygt 20 kg sprängämne, en handgranat, en större mängd kokain och ett automatvapen med ammunition i bilen. Där fanns även kläder med DNA från skytten vilket tyder på att man försökt städa undan spåren efter honom. I de misstänktas telefoner hittades flera filmer där en av kvinnorna poserar med vapen, däribland automatvapnet som hittades i bilen och en pistol som misstänks vara mordvapnet. Huvudförhandlingen beräknas preliminärt starta under vecka 44. Målnummer i Malmö tingsrätt: B 8583-22 och B 8580-22.
Källa: Åklagarmyndigheten.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-10-03 23:26
En man i 25-årsåldern har dömts till två års fängelse för grovt vapenbrott efter att ha varit inblandad i Emporiadådet 2022, skriver TT. En skarpladdad halvautomatisk pistol med lasersikte hittades i 25-åringens lägenhet – och mannen har nu erkänt brottet.
Källa: aftonbladet.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-09-04 09:11
Malmö tingsrätt meddelade den första september dom i målet om mord m.m. på köpcentret Emporia. En 16-åring döms för mord, försök till mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan till sluten ungdomsvård i fyra år. Den 19 augusti 2022 mördades en man på Emporia. Han sköts bakifrån på mycket kort avstånd med flera skott. Efter att ha träffat mannen fortsatte skotten in i en butikslokal där flera människor uppehöll sig. Några av dem var nära att träffas av skotten. Trots beskjutningen lyckades mannen resa sig och springa bort från platsen. Gärningsmannen sköt då ytterligare skott mot honom. I samband med det träffades en kvinna i ryggen. Skottlossningen ledde till panik och kaos på köpcentret. Några av de i målet hörda personerna har sagt att första tanken var att det rörde sig om ett terrorattentat. 16-åringen döms nu för mordet på mannen och för försök till mord avseende den kvinna som träffades av ett skott i ryggen. Han döms även för framkallande av fara för annan i förhållande till de personer som var nära att träffas av kulor. 16-åringen hävdar att han utförde gärningarna på eget initiativ och utan inblandning av några andra personer. Tingsrätten konstaterar i domen att den uppgiften är en uppenbar efterhandskonstruktion. – Den brottslighet som 16-åringen har gjort sig skyldig till är synnerligen allvarlig och hänsynslös, säger chefsrådman Lennart Strinäs. Redan det mord som 16-åringen döms för har ett straffvärde som motsvarar fängelse på livstid. Därutöver döms han för annan mycket allvarlig brottslighet. Det är därför inte aktuellt med kortare straff än fyra år vilket är maxstraffet för sluten ungdomsvård. 16-åringen döms även att betala skadestånd till målsägandena med sammanlagt 866 000 kr. Åtal gällande övriga i målet misstänkta personer väntas inkomma till tingsrätten i oktober. Mål: B 8583-22
Källa: Sveriges Domstolar.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-08-23 11:54
Åklagaren vill att 16-åringen som åtalats för dödsskjutningen på Emporia i Malmö döms till 4 års sluten ungdomsvård. Vid skottlossningen skadades också en kvinna svårt. Pojkens försvarsadvokat anser att drygt 2 års sluten ungdomsvård är en rimlig påföljd.
Källa: DN.SE.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-08-09 09:13
Den 16-åring som åtalats efter skjutningen på köpcentret Emporia i Malmö erkänner mordet på en 31-årig gängledare, men nekar till mordförsök mot tre personer – bland annat den kvinna som blev skjuten i ryggen.
Källa: Expressen.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-08-08 10:09
Under tisdagen startar rättegången mot den 16-åring som står åtalad för mordet på Emporia, då en 31-årig gängkriminell man sköts ihjäl förra året. 16-åringen kommer från Göteborg, greps inom tio minuter efter dådet och har i förhör erkänt och tagit på sig ansvaret.
Källa: SVT Nyheter.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-07-31 08:55
Åtal väckt för mord m.m. på köpcentret Emporia i Malmö Åklagaren har väckt åtal mot den i dag 16-årige pojke som är misstänkt för mord, tre fall av försök till mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan på Emporia den 19 augusti 2022. – Förundersökningen mot de övriga misstänkta där sju personer sitter häktade pågår fortfarande och omfattas av förundersökningssekretess. Åtal i den delen beräknas kunna väckas under hösten, säger kammaråklagare Michelle Stein. Huvudförhandlingen för dagens åtal beräknas preliminärt starta under vecka 32. Det är tingsrätten som beslutar om förhandlingsplanen samt om eventuella sekretessfrågor i förundersökningsmaterialet som nu lämnats in. Målnummer i Malmö tingsrätt: B 8583-22.
Källa: Åklagarmyndigheten.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-02-24 09:32
Ytterligare en person har i dag begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord, för skottlossningen på Emporia förra året. Sedan tidigare är sju personer häktade misstänkta för inblandning i händelsen, varav tre häktades i går för medhjälp till mord. Tingsrättens målnummer: B 8583-22.
Källa: Åklagarmyndigheten.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-02-23 09:32
Tre personer begärs häktade för skjutningen på Emporia i Malmö förra året, två för medhjälp till mord och en person för anstiftan av mord och tre fall av anstiftan av försök till mord. Sedan tidigare är fyra personer häktade misstänkta för inblandning. Häktningsförhandlingar planeras äga rum i dag torsdag 23 februari. Målnummer i Malmö tingsrätt: 8583-22.
Källa: Åklagarmyndigheten.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-29 11:57
En 40-årig man är sedan i lördags anhållen misstänkt för mord på en man på köpcentrumet Emporia i Malmö den 19 augusti. Sedan tidigare är en 15-årig pojke häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.
Källa: SVT.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-25 11:16
I april 2021 bedömde förvaltningsrätten i Göteborg att 15-åringen skulle tvångsvårdas enligt lagen om vård av unga, LVU. Socialnämnden i Göteborg menade bland annat att 15-åringen led ”påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet och socialt nedbrytande beteende”.
Källa: Sveriges Television.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-21 16:51
Den 15-åring som greps efter skjutningen på Emporia - där en man mördades och en kvinna skadades - erkänner mord och mordförsök. Det meddelar hans advokat Johan Fernwall till Ekot.
Källa: SVT.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-21 16:50
Nu misstänks han för skjutningen på köpcentret Emporia i Malmö – och enligt uppgift till Sydsvenskan var han på rymmen från en LVU-placering...
Källa: Expressen.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-20 23:15
Den kvinna som skottskadades allvarligt i skjutningen på Emporia var en 39-årig turist från Norge på tillfälligt besök i Skåne. Hon mår enligt uppgift nu mycket bättre och har fått lämna sjukhuset.
Källa: GP.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-20 23:01
Mordet på köpcentret bedöms ha skett inom Malmös gängmiljö – men en förbipasserande kvinna skottskadades också allvarligt.
Källa: Aftonbladet.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-20 23:01
Sen blev man ju själv rädd. Jag tänkte om de kommer in till oss, vad händer då? Skjutningen på Emporia · Skjutningar i Malmö...
Källa: Sydsvenskan.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-20 23:01
Mordet på Emporia kastade en mörk skugga över S-Skånes valupptakt i Folkets Park på lördagen. – Så fruktansvärt hänsynslöst, sa statsministern.
Källa: Sydsvenskan.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-20 22:40
Swedish police on Friday arrested a teenage boy for killing one person and injuring another in a shooting at a shopping centre in the southern city of Malmo. A man died from his injuries and an woman is being treated in the hospital after the incident at the Emporia centre, the police said.
Källa: Yahoo News.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-20 11:52
Den skottskadade kvinnan var enligt polis ej måltavla, utan en turist i vuxen ålder som passerade förbi. Den dödade mannen var ledare för grupperingen Satudarah Assassins. Den gripna pojken är en 15-åring hemmahörande i Göteborg, vid tillfället på rymmen från ett LVU-hem.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-19 23:42
“Flera gråtande människor säger att de hört skottlossning” sa en person på ... Malmö stad har ett tiotal krisstödjare på plats på Emporia om...
Källa: Sydsvenskan.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-19 23:23
Med anledning av skottlossningen på Emporia i Malmö kommer polisen och Malmö stad i morgon att anordna en pressträff. Den äger rum på Rättscentrum i Malmö klockan 10:15, ingen föranmälan krävs.
Källa: Polisen.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-19 22:33
En man har dött och en kvinna har skadats allvarligt i en skottlossning i köpcentrumet Emporia i Malmö på fredagseftermiddagen.
Källa: Sveriges Television.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-19 20:13
Den man som sköts på Emporia har avlidit av sina skador, rapporterar Expressen. Enligt uppgift hade mannen en ledande position i ett kriminellt gäng.
Källa: Expressen.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-19 19:32
Schweden ist nach Schüssen in einem Einkaufszentrum in Malmö in Alarmbereitschaft. Die Polizei hat den Bereich großflächig abgesperrt...
Källa: NOZ.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-19 19:32
Enligt poliskällor till HD och Sydsvenskan har två personer blivit skjutna på den tredje våningen.
Källa: Sydsvenskan.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-19 18:30
En misstänkt gärningsperson född 2007 har gripits, rapporterar Sydsvenskan.
Källa: Sydsvenskan.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-19 17:58
Det har varit en skottlossning i köpcentret Emporia i Malmö, meddelar polisen region syd. Två personer ska enligt uppgifter vara skadade,...
Källa: Aftonbladet.

Tid och plats

Emporia, Malmö kommun
.
3,8 procent av alla skjutningar utförs mellan klockan 17 och 18 på dygnet.

Skadade/avlidna

 1. 1

  Man, 31 år. Död.

 2. 2

  Kvinna, 39 år. Skadad.

2018-2023: Antal skjutningar i Malmö kommun per månad

Matris: Antal skjutningar per månad i Malmö

Malmö kommun: Övriga skjutningar i år

Under 2022 ägde 27 skjutningar ägt rum i kommunen. De sista inträffade 2022-10-19 (Lägenhet beskjuten på Fosie i Malmö) och 2022-10-03 (Lägenhet beskjuten under natt mot måndag).

Karta med skjutningar markerade

Mer statistik, karta över var i Malmö skjutningarna ägt rum, diagram och förteckning över alla skjutningar i kommunen finns på översiktssidan för Malmö.

Skjutning, Malmö, fredag 19 augusti 2022: Externa referenser

 1. Stor polisinsats vid akuten i Malmö efter dödsskjutningen på Emporia.
  Övrigt, fre 19 aug 2022
 2. Malmö - Larm om skottlossning på köpcentret Emporia (2022-08-01)
  Flashback, fre 19 aug 2022
 3. Man ihjälskjuten i köpcentrum i Malmö – Skånska Dagbladet
  Skånska Dagbladet, fre 19 aug 2022
 4. Två skottskadade efter kriminell uppgörelse på Emporia - en ...
  Skånska Dagbladet, fre 19 aug 2022
 5. Larm om skottlossning på Emporia – Sydsvenskan
  Sydsvenskan, fre 19 aug 2022
 6. Larm om skottlossning på Emporia | Nyheter
  Expressen, fre 19 aug 2022
 7. 19 augusti 17:07, Skottlossning, Malmö
  Polisen, fre 19 aug 2022
 8. Misstänkt skottlossning på köpcentrum i Malmö | GP
  Göteborgs-Posten, fre 19 aug 2022
 9. Uppgifter: Ledande gängman mördad på Emporia – kvinna ...
  Sydsvenskan, fre 19 aug 2022
 10. Hintergründe unklar: Schweden in Alarmbereitschaft: Schüsse in einem Einkaufszentrum in Malmö
  NOZ, fre 19 aug 2022
 11. Två skadade vid skottlossning i köpcenter i Malmö
  Aftonbladet, fre 19 aug 2022
 12. Two injured in Sweden shopping centre shooting, one arrested
  Swissinfo, fre 19 aug 2022
 13. Man död i skjutning på Emporia i Malmö
  Sveriges Television, fre 19 aug 2022
 14. Vittnet Ida: Kaosartat – folk fick låsa in sig i personalutrymmen ...
  Sveriges Radio, fre 19 aug 2022
 15. Vittnena om skjutningen: ”Folk började skrika och gråta”
  Sveriges Television, fre 19 aug 2022
 16. En död och en skadad efter skjutning i köpcentrum
  Aftonbladet, lör 20 aug 2022
 17. Swedish police arrest teenage boy for shopping centre shooting
  Yahoo News, lör 20 aug 2022
 18. Skottlossning på köpcentrum i Malmö
  Omni, lör 20 aug 2022
 19. Hundratals flydde i panik efter skotten på Emporia
  Sydsvenskan, lör 20 aug 2022
 20. Two injured in Sweden shopping center shooting, one arrested
  Al Arabiya, lör 20 aug 2022
 21. Våldsspiralen innan mordet på Emporia – styrde ”Assassins”
  Expressen, lör 20 aug 2022
 22. Polisen: Skottskadade kvinnan var förbipasserande
  Sveriges Television, lör 20 aug 2022
 23. Skjutningen på Emporia: ”Vill berömma de anställda ...
  Polisen, lör 20 aug 2022
 24. Magdalena Andersson (S): ”Måste ha varit en fruktansvärd upplevelse”
  Sveriges Television, lör 20 aug 2022
 25. Statsministern om skjutningen i Malmö: ”Fruktansvärt ...
  Göteborgs-Posten, lör 20 aug 2022
 26. Statsministern: Bestört över hänsynslösheten
  Folkbladet, lör 20 aug 2022
 27. Malmö: Skotten på Emporia – detta har hänt
  Aftonbladet, lör 20 aug 2022
 28. Magdalena Andersson i Malmö: Skärp straffen för skjutning på ...
  Sydsvenskan, lör 20 aug 2022
 29. – Ett misslyckande för hela Sverige, säger Magdalena ...
  Marcus Oscarsson, lör 20 aug 2022
 30. Skräcken på Emporia: ”Vi sprang för våra liv”
  Aftonbladet, lör 20 aug 2022
 31. NYHETSDAGEN: 15-åringens liv före mordet på Emporia ...
  Expressen, sön 21 aug 2022
 32. Misstänkte 15-åringen har en bakgrund i våld och droger
  Sveriges Television, mån 22 aug 2022
 33. Assassins brutala ”affärsidé” – skjutningar och utpressning
  Expressen, mån 22 aug 2022
 34. 15-åring från Göteborg häktas för dödsskjutning i Malmö
  GöteborgDirekt, mån 22 aug 2022
 35. Joanna Abrahamsson: Vem lär en 15-åring att skjuta för att ...
  Aktuellt i Politiken, tis 23 aug 2022
 36. Ytterligare en frihetsberövad efter mordet i köpcentret
  Göteborgs-Posten, mån 29 aug 2022
 37. Häktningsförhandling för 40-åring som misstänks i Emporiadåd - Livesändningar från Ekot
  Sveriges Radio, tis 30 aug 2022
 38. Nekar till mordförsök efter Emporiaskjutning | Nyheter
  Expressen, tis 8 aug 2023
 39. 16-åring inför rätta efter dödsskjutning på Emporia - P1 Morgon
  Sveriges Radio, ons 9 aug 2023
 40. Nu börjar rättegången om Emporiamordet
  unt, ons 9 aug 2023
 41. Rättegång mot pojke
  8sidor, ons 9 aug 2023