-

Skjutning: Hässleholm, onsdag 1 februari 2023

Gatuvy, brottsplats
Inomhus
Polisens insatsstyrka och förhandlare på plats efter att skott avlossats av man i bostad. Händelseförloppet inleddes vid halv tio-tiden på tisdagskvällen då ett pizzabud rapporterat att hen hotats av man med vapen. Polisen lokaliserade mannen till hans bostad och har varit på plats sedan 22-tiden med insatsstyrka, förhandlare och patruller. Skott har avlossats på platsen av både mannen och polisen. Mannen ska ha skjutit inne i bostaden, men inte riktat mot någon person. Polis har skjutit verkanseld sedan mannen vid ett tillfälle lämnat bostaden och riktat vapen mot polisen. Det finns ingen uppgift om att mannen har träffats eller skadats, och inte heller att någon polis ska ha skottskadats. Vid åttatiden på onsdagsmorgonen meddelades att mannen har gripits och förts till sjukhus för kontroll.
Bilden visar skjutningens ungefärliga plats (Granliden, Hässleholm), baserat på vad som hittills är känt om händelsen.

Uppdateringar

Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-02-03 23:03
Den man som greps vid skottdramat i Hässleholm natten till onsdagen har under fredagen häktats vid Kristianstads tingsrätt. Åtalspunkterna gällde grovt olaga hot och grovt hot mot tjänsteman. Åtal ska väckas senast den 17 februari.
Källa: SR.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-02-03 11:47
Den gripne mannen var känd av polisen sedan tidigare men menar att boende inte har anledning att vara oroliga. "Han är i 55-årsåldern. Vi har haft viss kännedom om mannen sedan innan, men inte för grov brottslighet", säger Niklas Årcén, lokalpolisområdeschef i Hässleholm till SVT.
Källa: SVT.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-02-01 22:29
Pizzabudet levererade beställningen till stamkunden – då sköt mannen ett skott i luften och satte sedan geväret mot hans mage. – Min anställde ringde mig och sa direkt att han blivit hotad med gevär och nära bli skjuten, säger Kayed Qasmiyeh, som äger Östervärnsgrillen där budet jobbar.
Källa: Norra Skåne.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-02-01 17:20
Expressen har publicerat en video från gripandet av mannen som hotade ett pizzabud vid skottdramat i Hässleholm natten till idag.
Källa: Expressen.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-02-01 10:05
Mannen är förd till sjukhus för kontroll. Ärendet rubriceras som grovt olaga hot, grovt vapenbrott samt försök till mord.
Källa: Polisen.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-02-01 08:38
Mannen har nu gripits av polis. Platsen är fortsatt avspärrad och en teknisk undersökning kommer att genomföras.
Källa: Polisen.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2023-02-01 08:18
Vid 7-tiden på onsdagsmorgonen pågick fortfarande förhandlingar med mannen. – Just nu så händer det ingenting. Det finns ingen risk för tredje person. Pizzabudet uppges inte ha skadats fysiskt.
Källa: Aftonbladet.

Tid och plats

Granliden, Hässleholms kommun
.
4,6 procent av alla skjutningar utförs mellan klockan 3 och 4 på dygnet.

Skadade/avlidna

Inga personer har konstaterats skadade eller avlidna vid denna skjutning.

2018-2023: Antal skjutningar i Hässleholms kommun per månad

Matris: Antal skjutningar per månad i Hässleholm

Hässleholms kommun: Övriga skjutningar i år

Under 2023 ägde 3 skjutningar ägt rum i kommunen. De sista inträffade 2023-05-28 (Skjutning mot radhus i området Fredentorp) och 2023-02-01 (Polisens insatsstyrka och förhandlare på plats efter att skott avlossats av man i bostad).

Karta med skjutningar markerade

Mer statistik, karta över var i Hässleholm skjutningarna ägt rum, diagram och förteckning över alla skjutningar i kommunen finns på översiktssidan för Hässleholm.

Skjutning, Hässleholm, onsdag 1 februari 2023: Externa referenser

  1. 01 februari 03:45, Olaga hot, Hässleholm
    Polisen, ons 1 feb 2023
  2. Pizzabudet ringde till Kayed i panik: ”Satte gevär mot hans ...
    Norra Skåne, ons 1 feb 2023