Skjutning: Eskilstuna, fredag 26 augusti 2022

Gatuvy, brottsplats
Utomhus Skjutning med personskador

Kvinna och barn skadade efter skottlossning i centrala Årby. Skadeläget är oklart, liksom detaljer kring vad som har hänt. Brottsplatsen är avspärrad och polis söker i området efter misstänkta gärningsmän.

Bilden visar skjutningens ungefärliga plats (Centrala Årby, Eskilstuna), baserat på vad som hittills är känt om händelsen.

Uppdateringar

Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-27 18:04

Både kvinnan och det barn som skottskadades i Eskilstuna igår har nu fått lämna sjukhuset.

Källa: TV4 Nyheterna.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-27 08:48

Polisen meddelar på morgonen att ingen ännu är gripen i det här ärendet. Man poängterar även vikten av att få in tips om händelseförloppet. Under lördagseftermiddagen kommer polisrepresentanter finnas tillgängliga för fysiska intervjuer i Eskilstuna.

Källa: Polisen.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-26 21:59

Varken kvinnan eller pojken ska ha fått livshotande skador vid kvällens skjutning i Årby, uppger polisen enligt Sveriges Television.

Källa: SVT.
Bild från länkad artikel
Uppdatering
2022-08-26 20:01

Det skottskadade barnet är enligt uppgifter till Expressen en femårig pojke. Pojkens skador uppges inte vara livshotande - kvinnans skadeläge är fortfarande oklart.

Källa: Expressen.

Tid och plats

Karta, brottsplats
Centrala Årby Eskilstuna kommun

Skjutningen ägde rum .

6,7 procent av alla skjutningar utförs mellan klockan 19 och 20 på dygnet.

Skadade/avlidna

 1. 1

  Man, 5 år. Skadad.

 2. 2

  Kvinna. Skadad.

Mediecitat

Två personer ska ha skadats i samband med en misstänkt skottlossning i Årby i Eskilstuna på fredagskvällen.

När polisen anländer till platsen konstaterar de att skottlossningen har skett på en lekplats, och att en kvinna och ett barn ska ha skadats och förts till sjukhus, rapporterar Expressen.

Enligt uppgifter till Expressen är barnet en femårig pojke. Pojken uppges inte ha livshotande skador – kvinnans skadeläge är oklart.

En annan person som befann sig nära skjutningen beskriver för SVT hur han först hörde 6-7 skott avlossas, sedan en kort paus, för att sedan höra ungefär lika många till. Vem som var måltavla i skjutningen är ännu oklart men en kvinna och ett barn träffades av skotten. Varken kvinnan eller barnet ska ha fått livshotande skador, enligt polisen.

"Jag hörde ungefär tre skott, sen hörde jag någon skrika", säger Evelyn Salazar.

Moderaternas Ulf Kristersson anser att det är ”något alldeles oerhört” som har hänt, oavsett vad som ligger bakom. ”Så fruktansvärt att det är svårt att finna ord”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har delat ett uttalande via sin Instagram. Hon kallar skjutningen mot kvinnan och barnet för ett ”fruktansvärt brott”.

Jimmie Åkesson (SD) kallar dådet ”så groteskt, så mörkt, så fasansfullt, att det saknas rättvisande ord”. ”Måtte de skadade få den bästa vård som kan erbjudas och måtte detta sluta i något annat än svart tragedi”, skriver han på Twitter.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver på Twitter att tryggheten måste återerövras. ”Den här regeringen har inte gjort tillräckligt och är ytterst ansvariga för att stävja våldet.

Flera politiker reagerar på nyheten om att en kvinna och ett litet barn skottskadats vid en lekplats i Eskilstuna på fredagskvällen.

Polisen har skickat stor förstärkning för att hjälpa till med fallet. – När barn blir inblandade har man passerat en gräns, säger polisens RLC-befäl Tobias Sundström.

Flera personer befann sig på platsen och blev vittnen till händelsen. – Det är ju en katastrof när det går så långt, det går inte att uttrycka det på något annat sätt, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Kvällen innan fick polisen varningar om att en skjutning snart kunde ske i staden. – Ja, vi hade en underrättelse som kom in i torsdags, säger polischef Christoffer Bohman.

Eskilstunapolitikern Jimmy Jansson (S) kräver att gärningspersonerna tas fast. ”Dra fram dem i ljuset! Låt alla eskilstunabor veta vilka de är! Gör livet vidrigt för dem!”, skriver han på Facebook.

Under lördagsförmiddagen har avspärrningarna tagits bort – och det är tomt på folk. Flera som Expressen talar med berättar att man har vant sig vid skotten.

Årby IP ska under den närmsta tiden övervakas av extrainsatta säkerhetsvakter för att ungdomar ska fortsätta kunna träna på idrottsplatsen.

Polisen har skickat stor förstärkning till Eskilstuna efter lekplatsskjutningen på fredagskvällen, där en kvinna och ett femårigt barn skottskadades, skriver Aftonbladet. Tobias Sundström, befäl på polisens regionledningscentral, säger att bland annat patruller från Östergötland har flyttats för att hjälpa till.

Årbyföreningen som politikern Maria Chergui (V) är med i, satt under fredagskvällen i ett möte om tryggheten i stadsdelen – kort därefter hördes flera pistolskott och en kvinna och ett yngre barn skottskadades. – Det här är terror, säger hon.

I dag, lördag den 27 augusti, besöker statsminister Magdalena Andersson Eskilstuna med anledning av gårdagens skjutning i Årby. Under eftermiddagen träffar Magdalena Andersson kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, polismästare Mikael Backman och polisintendent Christoffer Bohman.

En pappa hörde skotten och hittade sin skottskadade son i sin mammas famn, berättar han i en intervju med DN. – Det finns ingen trygghet längre, säger han till tidningen.

Det är givetvis en händelse som är väldigt högt prioriterad, och vi gör givetvis allt vi kan för att komma vidare, säger Erik Creutz, polisens vakthavande befäl.

Polisen utreder nu händelsen och Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområdet i Eskilstuna, säger att de vill öka närvaron i stadsdelen.

Efter fredagens skjutning i Eskilstuna, där en kvinna och ett barn skottskadades, har polisen förstärkt sin förmåga i Södermanland. Polisen går nu igenom tips som kommit in, men ännu finns ingen misstänkt.

– Jag skulle vilja att någon garanterade att det går bra att gå ut, att någon kunde säga ”det kommer inte hända något för vi finns här”. Men så är det inte.

"Jag vill besöka sådana platser för att se vilka som bor här och varför det blir som det blir", säger SD-ledaren Jimmie Åkesson

SD-ledaren Jimmie Åkesson besökte Eskilstuna på tisdagen. Där skadades en mamma och hennes barn i en skottlossning i fredags. Åkesson pekar ut satsningar på rättsväsendet som den viktigaste prioriteringen för en ny regering.

En familj befinner sig mitt i en flytt. Men det är inte husdrömmar eller en spännande jobbmöjlighet som ligger bakom manövern. De lämnar Eskilstuna i hopp om att rädda sin tonårsson.

Eskilstuna kommun: Historisk utveckling

Diagram: Antal skjutningar per månad i Eskilstuna
Diagram: Antal skjutningar per månad i Eskilstuna

2018-2022: Antal skjutningar i Eskilstuna kommun per månad

12 månaders glidande medelvärde

Eskilstuna kommun: Övriga skjutningar i år

Under 2022 ägde 32 skjutningar ägt rum i kommunen. De sista inträffade 2022-11-14 (Misstänkta skotthål upptäckta på industribyggnad) och 2022-11-13 (Larm om höga smällar i Eskilstuna).

Karta med skjutningar markerade

Mer statistik, karta över var i Eskilstuna skjutningarna ägt rum, diagram och förteckning över alla skjutningar i kommunen finns på översiktssidan för Eskilstuna.

Skjutning, Eskilstuna, fredag 26 augusti 2022: Externa referenser

 1. Kvinna och barn skjutna på lekplats - Eskilstuna 2022-08-26
  Flashback, fre 26 aug 2022
 2. Kvinna och barn skjutna på lekplats | Nyheter
  Expressen, fre 26 aug 2022
 3. 26 augusti 19:23, Skottlossning, Eskilstuna
  Polisen, fre 26 aug 2022
 4. Kvinna och barn skottskadade i Eskilstuna på fredagen - DN.SE
  Dagens Nyheter, fre 26 aug 2022
 5. Kvinna och barn till sjukhus efter skottlossning i Eskilstuna
  Göteborgs-Posten, fre 26 aug 2022
 6. Misstänkt skottlossning i Årby - två personer till sjukhus
  Ekuriren, fre 26 aug 2022
 7. Skottlossning i Årby - två till sjukhus – Ekuriren
  Ekuriren, fre 26 aug 2022
 8. Kvinna och barn skjutna i Eskilstuna – Norrtelje Tidning
  Norrtelje Tidning, fre 26 aug 2022
 9. Kvinna och barn skjutna vid lekplats i Eskilstuna
  Omni, fre 26 aug 2022
 10. Kvinna och yngre barn skjutna vid lekplats i Eskilstuna
  Sveriges Television, fre 26 aug 2022
 11. Skottlossning i Årby – två personer till sjukhus – Ekuriren
  Ekuriren, fre 26 aug 2022
 12. Politikerna reagerar: ”Det är svårt att finna ord”
  Omni, fre 26 aug 2022
 13. Årby: Politikerna reagerar på nya skjutningen
  Expressen, fre 26 aug 2022
 14. Kvinna och barn skottskadade efter skjutning i Årby – Ekuriren
  Ekuriren, fre 26 aug 2022
 15. Vittnet: ”Vet inte vad jag ska säga, jag är så rädd”
  Sveriges Television, lör 27 aug 2022
 16. Årbyborna Evelyn och Poli hörde skottlossningen - P4 Sörmland
  Sveriges Radio, lör 27 aug 2022
 17. Andersson: ”Angrepp på hela samhället”
  Sveriges Television, lör 27 aug 2022
 18. Kvinna och barn skjutna – inte livshotande – Corren
  Corren, lör 27 aug 2022
 19. Politikerna reagerar efter skjutningen: ”Måste få ett slut” - DN.SE
  Dagens Nyheter, lör 27 aug 2022
 20. Pappan: Såg att min pojke låg skadad i min frus famn
  Övrigt, lör 27 aug 2022
 21. Kvinna och barn skjutna i Eskilstuna – stor polisinsats
  Aftonbladet, lör 27 aug 2022
 22. Kommunchefen om skjutningen: "En katastrof" – Sydsvenskan
  Sydsvenskan, lör 27 aug 2022
 23. Jimmy Jansson (S) om skjutningen: ”Det är en katastrof”
  Sveriges Television, lör 27 aug 2022
 24. Polisen förstärker i Eskilstuna • Kvinna och barn skjutna
  Aftonbladet, lör 27 aug 2022
 25. Förening hade möte om tryggheten i Årby – kort efter hördes pistolskotten
  Sveriges Television, lör 27 aug 2022
 26. Efter skjutningen i Eskilstuna • Politiker reagerar
  Aftonbladet, lör 27 aug 2022
 27. Förstärkning efter skotten: ”En gräns har passerats”
  Omni, lör 27 aug 2022
 28. Politikernas vädjan efter ännu en skottlossning i Årby – Ekuriren
  Ekuriren, lör 27 aug 2022
 29. Kristersson om gängen: ”Staten har tappat kontrollen”
  Dagens Industri, lör 27 aug 2022
 30. Polisen efter dådet: ”De skjutna var inte måltavlan”
  Sveriges Television, lör 27 aug 2022
 31. Statsminister Magdalena Andersson besöker Eskilstuna - Livesändningar från Ekot
  Sveriges Radio, lör 27 aug 2022
 32. På plats i Eskilstuna - det senaste om skottlossningen i Årby
  Aftonbladet, lör 27 aug 2022
 33. Polisen dagen efter nya skottlossningen i Årby – Ekuriren
  Ekuriren, lör 27 aug 2022
 34. Skjutna barnets pappa: ”Finns ingen trygghet”
  Aftonbladet, lör 27 aug 2022
 35. Eskilstuna: Polisen varnades innan kvinna och pojke sköts
  Aftonbladet, lör 27 aug 2022
 36. Johansson (S) om vågen av skjutningar: Kommer ta tid att ...
  Sveriges Radio, lör 27 aug 2022
 37. Sätter in säkerhetsvakter runt barnens idrottsplats – Ekuriren
  Ekuriren, lör 27 aug 2022
 38. Sätter in säkerhetsvakter runt barnens idrottsplats – Ekuriren
  Ekuriren, lör 27 aug 2022
 39. Statsministern i Eskilstuna – se sändningen – Ekuriren
  Ekuriren, lör 27 aug 2022
 40. Kommuntoppens kritik efter politikernas besök i Eskilstuna: ”Zoo”
  Expressen, lör 27 aug 2022
 41. Besök kritiseras av S-topp: ”Jätteroligt att gå på zoo”
  Omni, lör 27 aug 2022
 42. Skjutningen vid lekplatsen i Årby, Eskilstuna: Brukar vara här ...
  Aftonbladet, sön 28 aug 2022
 43. Kommunchefen: Idioter som springer runt och skjuter
  MSN, sön 28 aug 2022
 44. Kvinna och barn skottskadade vid skjutning i Årby Tionde Årbyskjutningen i år "Hördes minst åtta skott" Krisstöd aktiverat
  Ekuriren, sön 28 aug 2022
 45. Hur kan vi bo på ett ställe där barn riskerar att bli skjutna?”
  Dagens Nyheter, sön 28 aug 2022
 46. Kommunalrådet: Kräver nationellt krisläge – måste till något ...
  Sveriges Radio, sön 28 aug 2022
 47. Statsministern i Eskilstuna – se sändningen – Ekuriren
  Ekuriren, sön 28 aug 2022
 48. Polisen går igenom tips efter Eskilstunaskotten
  Folkbladet, sön 28 aug 2022
 49. Ännu ingen gripen: ”Vi gör allt för att komma vidare”
  Omni, sön 28 aug 2022
 50. Polisen går igenom tips efter Eskilstunaskotten – Sydsvenskan
  Sydsvenskan, sön 28 aug 2022
 51. Polisen går igenom tips efter Eskilstunaskotten
  Aftonbladet, sön 28 aug 2022
 52. Skottdådet i Årby: Detta har hänt
  Sveriges Television, mån 29 aug 2022
 53. Polisen efter skjutningen i Årby: "Ambitionen är att öka vår ...
  Sveriges Radio, mån 29 aug 2022
 54. SD-kravet vid besök i Eskilstuna: 20 miljarder till rättsväsendet
  Sveriges Television, tis 30 aug 2022
 55. Jimmie Åkesson (SD) gick rundvandring i Årby – Ekuriren
  Ekuriren, tis 30 aug 2022
 56. Skottlossning i Årby, Eskilstuna: Barn blev vittnen
  Aftonbladet, tis 30 aug 2022
 57. Därför kan kriminella fortsätta skjuta på lekplatser
  Västerviks-Tidningen, ons 31 aug 2022
 58. Familjen lämnar Eskilstuna – för att rädda sin son
  Aftonbladet, mån 5 sep 2022
Kontakt